Fishleys Passivhaus, Herefordshire Green Building Store

Fishleys Passivhaus, Herefordshire

Fishleys Passivhaus designed by Architype with PROGRESSION triple glazed timber windows from Green Building Store
It was great to work with Green Building Store on this project. We found them very helpful and knowledgeable.

Matthew Hayes – Architect at Architype

We knew from past experience the quality and cost effectiveness of the PROGRESSION  range. We were also confident that the required U-values would be possible to achieve.

Matthew Hayes – Architect at Architype

We liked the clean lines of the PROGRESSION range and the variety of options for finish. The insulated frame edge allowed our clad over jamb detail. Since installation the PROGRESSION windows are performing well and are of a good quality and finish.

Matthew Hayes – Architect at Architype

The MVHR system is very quiet and the ducting system does not generate any noticeable noise. The unit itself is tucked out of the way.

Liz Hill – Client

The Fishleys Passivhaus is a three bedroom detached house built on the site of an old barn within the clients’ Herefordshire garden. The construction of this detached timber frame home, designed by Architype and built by main contractor Mike Whitfield Construction Ltd, began in 2016 and achieved Passivhaus certification in March 2017. 

The home was designed in close consultation with the clients, taking a sensitive approach by making the most of the views and the clients’ established garden, and through choosing a range of natural materials.

Green Building Store’s PROGRESSION triple glazed timber windows and doors and PAUL Novus 300 MVHR system were specified for the project.

Design

The project was built with a timber frame construction, insulated with Warmcel recycled newspaper insulation. The orientation of the building was a key consideration in terms of Passivhaus performance as well as taking advantage of views and woodland setting of the house. 

To help achieve the Passivhaus standard the building was orientated due south. The main block was positioned in the optimum location for solar gain with the main facade facing south. It was important that the house had a close relationship with the woodland. To achieve this, the ground floor study area was designed to protrude from the house into the woodland to tuck into the trees. The block also wraps around towards the South to enclose the garden space.

Efforts were also made to achieve a lifetime accessible home by locating the study on the ground floor, with the potential to being converted to a bedroom later on. This had the added bonus of making the first floors smaller than the ground floor, minimising the impact of the building mass on the landscape. 

Energy performance

  • Airtightness 0.13 ACH @ 50 Pascals
  • Space Heating  Demand: 13 kWh/m2/year
  • Thermal Energy Load: 9 W/m2
  • Primary Energy Demand: 88 kWh/m2/year

Triple glazed timber windows and doors

PROGRESSION triple glazed timber Passivhaus-certified windows were specified for the project. The windows are central to taking advantage of views and the house’s natural setting. The large windows in the living space means that on entering the house there are immediate direct views through the building to the garden. The South and East facades were designed to open directly onto the gardens.

Architect Matthew Hayes from Architype commented:
“We knew from past experience the quality and cost effectiveness of the PROGRESSION  range. We were also confident that the required U-values would be possible to achieve. We liked the clean lines of the PROGRESSION range and the variety of options for finish. The insulated frame edge allowed our clad over jamb detail. Since installation the PROGRESSION windows are performing well and are of a good quality and finish.”

MVHR mechanical ventilation with heat recovery

Green Building Store designed, supplied and commissioned MVHR system on the project, comprising a PAUL Novus 300 MVHR unit, with rigid spiral wound steel ducting

Matthew Hayes commented:
“We were happy with the recommendation from our M & E consultant for the MVHR system from Green Building Store and were confident in the quality of the product. “

Client Liz Hills commented: “The MVHR system is very quiet and the ducting system does not generate any noticeable noise. The unit itself is tucked out of the way.”

Conclusion

The house has now been comfortably occupied for over two years and is the subject of ongoing monitoring by the clients, with details being shared in their comprehensive blog on the subject.

Matthew Hayes added:

“It was great to work with Green Building Store on this project. We found them very helpful and knowledgeable.”

Completed: 2017

Case study: 2019

 

More information

 

Architect: Matthew Hayes, Architype  01981 542111  architype.co.uk

Main Contractor: Mike Whitfield Construction, Tel: 01981 580362 www.mwconstruct.co.uk

Fishleys Passivhaus blog: blog.fishleys.co.uk

12th February 2019

Comments are closed.

Affiliations & Accreditations